Alles wat je moet weten over verdoving bij de tandarts
Dit artikel is een uitgebreide gids over verdoving bij de tandarts, geschreven door Mina Hayawi en Lela Bidar, twee studenten tandheelkunde van ACTA voor tandarts.nl.
Een controle bij de tandarts is vaak snel voorbij, maar sommige ingrepen zoals het trekken van een kies of een wortelkanaalbehandeling kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Gelukkig kan deze pijn worden voorkomen door middel van een tijdelijke verdoving. De tandarts kan zelf de verdoving toedienen of de opdracht hiertoe geven aan een assistent of mondhygiënist. Het is belangrijk dat er toezicht is als de assistent de verdoving toedient. Een mondhygiënist kan zelfstandig verdoven.
Er zijn diverse behandelingen die niet zonder verdoving kunnen worden uitgevoerd, zoals het trekken van een tand of kies of een wortelkanaalbehandeling. Bij het vullen van een gaatje is verdoving niet altijd nodig, maar als je dit toch wilt, kun je dit altijd bespreken met de tandarts. Soms kan de verdoving niet goed werken door factoren zoals een hevige ontsteking, extreme angst of alcoholgebruik.
Er zijn verschillende manieren om te verdoven, waaronder oppervlakte verdoving, geleidings- of infiltratie verdoving, intraligamentaire verdoving, intrapulpaire verdoving en intraossale verdoving. Deze laatste is een nieuwe techniek waarbij het bot verdoofd wordt met een computergestuurde naald. Voor patiënten met angst kan lachgassedatie of algehele narcose een oplossing bieden. Deze behandelingen worden vaak uitgevoerd door een angsttandarts.
De kosten voor verdoving worden meestal niet gedekt door het basispakket en kunnen vergoed worden door een aanvullende tandartsverzekering. Het is belangrijk om eventuele risico's en bijwerkingen van de verdoving te bespreken met de tandarts, vooral in het geval van speciale medische situaties.
Kortom, verdoving is een belangrijk onderdeel van de tandheelkundige behandelingen en kan ongemak en pijn helpen verminderen.